Имперски Времена, Редакция

Януарий, 1923

Бр. 1031

З А Г Л А В И Я

"Около Света в Тридесет Дни" (вести от света):

Свобода на словото или слово на свободата?

Нов курс на японската преса

Извънредна сесия на Диетата по повод новата корабостроителна програма

Слухове за нов набор?

"Мързелива дипломация"

Немски пръст в италианските препирни?

Светкавица над Париж! Възраждане на френския елан!

Френският парламент гласува значително увеличение на военния бюджет за 1923 г.

Голям успех за Мусолини

Американски пари в Северната лига?

Вести от папата!

САЩ се намесват и тук?

Поднебесната спи дълго, но когато се надигне...

Американци в Русия

Нови попълнения за руската флота

Война в печата

За Великобритания накратко

Разделена отново?

Панама или Никарагуа? Или и двете?

Пристанището на Ню Йорк - разширение?

"Окото на тайфуна" (политически статии):

Какво става във Великобритания?

Русия - заложник на чужди интереси

"Около Света в Тридесет Дни"

Японски Вести

Свобода на словото или слово на свободата?

Вече навлизаме в новата 1923 г., за която се надяваме да ни донесе новините за достигане на нови висини в прогреса на хуманизма и цивилизацията. Но дали с такива очаквания хората из целия свят посрещнаха новата година? Дали тези разлики, за които ще стане дума в следните редове се дължат амо на календарните различия - азиатците ое не с посрещнали новата година и все още живеят в миналото (на тези въпроси се надяваме да получим отговор от нашият анализатор-коментатор Хатака Оратора в рубриката "Лозунги от трибуната").

Тревожно явление бе отбелязано от нашите кореспонденти в източната част на Азия и по островите на Изгряващото слънце. През изминалата 1922 г. масово в печатните и илюстрованите списания в Япония, Корея и Манджурия излизаха статии относно величието и достиженията на културата и цивилизацията на САЩ. Редактори, платени коментатори и анализатори пееха дитирамби за "великата демокрация на изток зад океана". Дори на фестивала на вишневия цвят в Киото можеха да се видят кимона в разцветките на флага на САЩ.

Не знаем на какво се дължеше този интерес и бум на възхищението, но резултатът от тази кампания ни изненада! Тя предизвика силен негативен отклик сред иначе спокойните и усмихнати японци, прерастнал в някои по диви форми на изразяване на недоволството сред малко по-крайните жители на Манджурия. Дори иначе резервираните корейци реагираха по начин, който бихме могли да окачествим като краен, ако не ни спираше формата на техния темперамент.

Недоволството доведе дотам, че в някой градове избухнаха улични размирици, хората вървяха със самоделни плакати (изобразяващи лика на императора и червеното имперско слънце, "разпращащо своите лъчи равно над всички азиатци", както се пее в техния химн) и мятаха камъни и запалени бутилки по помещения на редакции и издателства. Стигна се дори до прилагане на "закона на Линч" върху неколцина труженика на перото (дали в това се изразява проникването на американската култура в резултат от кампанията, се питат някои коментатори?).
Изгорени бяха редакции на японския всекидневник с над сто хиляди тираж "Такеда Шимбун" в Токио и Йокохама. На континента недоволството се изля върху корейския всекидневник "Корейски пейзант", чиято редакция в Сеул бе разграбена и опожарена от тълпа от над двехиляди души, сред които и много корейски работници и вероятно над двеста души японци.

Освен върху представителите на печата, насилието се стовари и върху други люде, в случая чужденци, при това бели - нещо, което не се помни от края на миналия век и разгара на боксьорските вълнения. В Манджурия бяха убити общо тринадесет мисионери, принадлежащи към 12 различни американски църкви. Сигурни данни имаме за смъртта (мъченическа) на Джон Гулд и Петер Микано от "Църквата на третия ден и истинското спасение", останалите засега са неназовани, а и както твърдят властите, телата им трудно могат да бъдат разпознати. Освен това бяха пребити и унизени пет други граждани на САЩ, набедени, че са емисари на "американското правителство, раздаващи долари на продажни местни журналисти".
Дали вълната на недоволство в Източна Азия ще прерастне в цунами? И кого ще залее то - Вашингтон или Токио? Ще очакваме развитето на събитията с интерес.

Нов курс на японската преса

От началото на новата годината се забелязва рязка промяна в тона на официалната японска преса. В замяна на проамериканската вълна от предходната година, започнаха да излизат множество материали и призиви, които макар и да варират в тона и формата си, бихме определили като възраждане на една нова национална вълна. Някои чуждестранни наблюдатели (предимно англо или немско езични) да твърдят, че причината е в смяната на позицията на правителствените чиновници, контролиращи печата, които със "силови средства се опитват да се налагат върху свободата на пресата и да заглушат словото на свободата, което свободно се опитва да достигне до ушите на всички японци, корейци и манджурци" (цитатът е от неофициално изказване на прес-аташето на посланника на САЩ в Япония, г-н Джеремая Ууд). Но когато попитаме минувачи, забързани по свои дела из улиците на Токио, получаваме различни отговори, които говорят за едно общо раздразнение от проамериканския тон, наложил се в печата през последните месеци на отишлата си година.

Представители на японските промишлени кръгове, споделиха с наш представител, че виждат американски пари, стоящи зад проамериканската кампания. Те твърдят, че Източна Азия е сякаш "ударен от цунами, след което е останала мръсната пяна на емисарите на САЩ, които насилствено се опитват да наложат своя поглед върху света". "Ние ще се противопставим на това с всички средства" е заявил пред наш представител г-н Танака Мурахаки, президент на една от големите корпорации "Мурахаки индъстрииз". Според друг японски индустриалец (пожелал да остане анонимен) "САЩ се опитват да противодесйтват на нашата азиатска континенталан политика с всички средства, котио имат ан разположение". Когато го помолихме да уточни коя политика има предвид, той допълни, че става въпрос за огромните японски инвместиции, вложени в развитието, добруването и просперитета на обикновените азиатци на континента. "Ние строим, за да развием индустриално източната част на континентална Азия, за да осигурим работи и цивилизовани условия за живот на обикновения манджурец, кореец, китаец или виентамец".

Извънредна сесия на Диетата по повод новата корабостроителна програма

На 03.01 се състоя извънредна сесия на Диетата, на която бе представена новата корабосторителна програма за 1923 г., както и бе отчетен прогресът по миналогодишната програма. Заседанието протече в изненадваща за всекиго, наблюдавал миналогодишната сесия по утвърждаване на програмата за 1922 г., единодушие и решимост. Бяха отпуснати огромни средства за корабостроене и то без никакви възражения. Макар основната част от програмата да остана секретна и да не бе разгласена, до нас достигнаха слухове, че се залагат киловете на най-малко 2 нови дреднаута, 3 крайцера и поне 27 по-малки кораба. Говори се и за строеж на нови подводници.

Слухове за нов набор?

До наш представител, живеещ в Нагазаки, достигнаха слухове, за привикването на нов набор в японската армия. След като информацията бе проучена внимателно, наши анализатори достигнаха до смайващото заключение, че за 1923 г. се предвижда значително усилване на японската армия с поне 9 нови съединения. Говори се за промяна в щатната струкутра в посока на засилване на артилерийската сила и подвижните елементи.

Китайски хроники

Китайски пилоти от ескадрила "Небесният дракон" получават авиационна техника от частно американско дарение.

Поднебесната спи дълго, но когато се надигне...

Имаме всички основания да предполагаме, че дългият сън на Китай - накога великата поднебесна империя, дълго след това територия, оставена на милостта на чуждестранни грабители и подтисници, най-после се събуди и направи първите си крачки към възрвръщане на някогашното си положение на регионален силов център. Всичко започна с новината, че китайски представители са закупили броненосец от Великобритания - един от тях допълни пред наш представител: "Това е само началото!". В състава на шанхайската ескадра влезе бившият британски броненосец "Лорд Нелсън".
Сякаш за да ознаменуват това събитие, в Шанхай и Нанкин се проведоха организирано и по китайски масово демонстрации срещу Япония и "22 искания". ПОстрадали са най-малко 15 японски граждани и разнообразно японско имущество. Говори се за започване на бойкот и стачка на японските предприятия и капитали в Китай.

Кратки вести от Германския Райх

"Мързелива дипломация"

Няма как иначе, освен така да се определи изминалата година за външната политика на Германия. "Ханс спи", както обичат да се шегуват от другата страна на Канала британските политици, като шепнешком някои от тях добавят "за щастие". Нима немските политици иначе така активни в цялото предходно десетилетие, "ковачи на велики събития, стиснали като Тор чукове в ръцете си, без да успеят и за миг да дадат почивка на морните си мишци", както често ги определят в германоезичната преса, най-сетне бяха застигнати от умората, характерна за края на второто десетилетие в Европа? Трудно е да се тоговори на този въпрос, някои се питат, дали селд това ще последва и апатия или напротив, през новата година немските лидери ще действат активно с възродена енергия? Кой знае? Едно е сигурно, 1922 г. бе спокойна в Германия и Европа, поне в Централната и западните й части.

Немски пръст в италианските препирни?

В Италия, както всички знаем, войната продължава с променлив успех. Ако нещо си стурва да се отбележи от поредната есен на тази гражданска война, то е появата на много образци немско оръжие, най-вече сред привържениците на Мусолини. Какво се случва? Сулховете са различни, няма яснота. Едни говорят, че немски емисари обхождат италинското крайбрежие и реализират излишъци от свръхпроизводството на оръжия, характерно за цялото десетилетие в Германия. Мотивът е финансов, твърдят - контрабанда и големи печалби в злато, под "носа" на немските митнически власти. Други смятат, че става въпрос за тайна политика, чийто корени са в Берлин или, може би, в Мюнхен, като ес твърди, че става въпрос за политици и индустриалци, които имат интерес хаосът в Италия ад продължи. Дали те се стремят към това Северната лига да премине под "немско крило"? Или пък се утвърждава влияние в Италия, което след това ще бъде капитализирано като допълнителна осигуровка срещя Франция или в Северна Африка? Бъдещето ще покаже.

Клюки от парижките кафенете и доковете на Марсилия

Светкавица над Париж! Възраждане на френския елан!

Франция едностранно денонсира военните клаузи на Потсдамския мирен договор. Представители на официален Париж говориха ясон и открито за "едно ново възраждане". Из Париж се говори (със светнали очи и дъх на евтино вино), че Франция най-после ще си отмъсти и ще възвърне полагащото й се място на континента.
Засега приказките са се излели в няколко директиви от изпълнителната власт към въоръжените сили и административните служби на страната. Формират се поне 9 нови корпуса (три мобилни), започва сторителство на отбранителни съоръжения по западната граница. В Марсилия адмирал Дарлан обяви, че "Франция вече не признава диктат над своята флота, от днес военно-морската ни сила сама ще проправя своя път в океаните!". Адмиралът особено натърти на последната дума. След това в разговор с наш предсатвител уточни, че възраждането на нацията няма да подмине бойни флот, а започва "от морските вълни". Нашият кореспондент е останал с впечателнието, че в това има замесено чуждо влияние и финансови средства. По френските кораби, разположени в Оран и Мер-ел-Кабир отново кипи трескава работа и се говори, че един по един ще започнат да постъпват в строя в съкратени срокове.

Френският парламент гласува значително увеличение на военния бюджет за 1923 г.

На поредица от заседания в началото на декември миналата година и началото на януари тази година, Френският парламент, показвайки удивителна сполетонст и работоспособност, гласува значително разширение на военния бюджет за сметка на всички останали пера. Очаква се, че това е първата и главна стъпка, насочена към възраждането на Франция като първостепенна военна сила. В кулоарите чесот се чуваха възгласи за "Велика Франция".
Една от главните насоки в новият бюджет е създаването на съвременан военно-въздушна сила. Говореше се за закупуването на новия изтребител "Блерио" (въоръжен с оръдия и внушителен набор от картечници, чудо на техниката, ако се вярва на военните експерти, които са го виждали) и за разширяване на програмата за строеж на бомбардировачи. В сторителство са пуснати нови мощности към авиационните заводи, направени са и внушителни капитловложения, насочени към разширяването на летищата в Париж, Марсилия и Брест. Говори се, че това ще ги превърне в "съвременин въздушин крепости".

Италия

Голям успех за Мусолини

Настъплението на социалистическите сили (прословутите сиво-сини ризи), водени от малкоизвестния, но изключително енергичен и способен да наелектирзира тълпите свои последователи само с няколко жеста и умело подбрани думи, Бенито Мусолини, най-после отбелязаха значителен прогрес във военните си усилия. През октомври-декември те успяха да задържат позициите си около Рим, с което успяха да накарат пълччищата на "Северната Лига" да изхабят натрупаните резерви и в резулбтат на това настъплението им се задъха и забуксува (не на последно място и в есенната кал и безпътица). След това, в самото начало на януари шест социалистически бригади проведоха умели контраудари, с което сринаха цялата позиция на северняците и последните бяха принудени бързо да остъпят обратно. Говори се, че лично Мусолини е планирал и провел атаката. Фронтът засега се стабилизира по линията Пиза - Флоренция - Арецо - Римини.
Социалистите на Мусолини започнаха кампанията "Битка до победен край". В нейните рамки се развива широка антишпионска дейност - разгромени са няколко подривни групи в Либия и Додеканезите опитващи се да вдигнат бунт срещу Републиката.

Американски пари в Северната лига?

През последните месеци на отишлата си 1922 г. градовете, влизащи в северната лига, бяха залени от проамерикански статии. Навсякъде се обсъжда уж "тайната" помощ от САЩ, дори се споменава за предстоящо взимане на страна от държавния департамент на САЩ. Унинието от последните неуспехи около Рим, което бързо бе сменено от паника в южната част на Лигата, сега отново отстъпи място на ликуване и надежди - "САЩ ще ни помогнат!" е най-често чувания възглас из градските улици.
В първите дни на януари нова изненадваща новина, обиколи Европа - Северната лига се обръща официално с молба към Великите сили да и помогнат да възстанови своята корабостроителна промишленост и да ремонтира своя флот. Дали това ще означава разширяване на конфликта с явната намеса на една Велика сила (може би САЩ или пък Германия, а може и двете)?
Новината бе последвана по петите от още една, този път очаквано следствие от първата: Италианското правителство е обявило блокада на Генуа и Венеция. Всики кораби плаващи към двете пристанища ще бъдат атакувани без предупреждение. Това ни навежда на мисълта, че преговорите на Северната лига с все още неназованата Велика сила, са завършили с успех.

Вести от папата!

Оказа се, че противно на няоки предсказания, последвали новия развой на гражданската война в Италия, която оказа своето възедйстиве и върху Ватикана, папата е жив и здрав и дори намира сили за обръщения. На специално слово, организирано в манастира, но и предавано по радиото, Папата осъди зверствата на социалистите на Мусолини. Оказа се, че светия отец е размишлявал върху преходността на светската власт в манастир близо до Торино

Австро-Унгария е жива! Все още...

САЩ се намесват и тук?

В страната се развихря скандал с разкрита тайна организация финансирана от САЩ за смяна на управляващата династия и скъсване отношенията с Германия. Водачът на организацията е избягал и понастоящем се укрива във Франция. Заловени са материали и документи, показващи не малки финансови транзакции от банки, за които се говори, че се използват от пхравителството на САЩ за "мокир операции" и тайната организация.
Напоследък във виенските вестници се развива предположението, че пари и емисари от САЩ са взели участие и в последните събития в чешките и хърватски региони на империята.

Русия

Американци в Русия

През изминалата година се забеляза необичайно оживление на печата в Сибир и далекоизточните региони на Русия. Както твърдят местни журналисти, причина за всичко са американските пари, които се вливат в редакциите на регионалните вестници, основно по линията на частни лица от руски произход (граждани на САЩ), както и на неправителствената американска организация "Словото на свободата!". Топлото отношение на сибиряците към САЩ и тяхната култура, а не на последно място и към цвета на парите им, се засили необичайно. Наблюдава се и промяна в търговския баланс, като американсикя внос се увеличи значително. Ако се разходите из магазините на Владивосток (може да ви е странно, но там има и търговска улица!), то ще забележите, че вместо преобладавалите напоследък японски и британски стоки, лавиците са засипани с американска продукция.
Обаче емоционалната атмосфера в Сибир не остана еднозначна. Наред с описаната по-горе кампания, в Сибир се развиват и определени опасения, най-вече сред националистично настроените имперски чиновници и сред пролетариата на няколкото промишлени центъра. Хората дори излязоха по улиците на работнически квартал на Владивосток, скандирайки "Сибир на сибиряците" и "Янки, долу ръцете от Сибир!".

Нови попълнения за руската флота

В Николаев завършва строежа на 4 нови леки крайцера. Интензивно върви модернизацията на корабострителните заводи в Балтийско море.

Великобритания

Война в печата

Няма как иначе да окачествим случващото се във Великобритания (впрочем и в множество други държави): през публичния печат минават проамерикански вълни от материали само седмици по.късно последвани от анти-американска реакция. Според коментара на един провинциален журналист (кампаниите не се разгръщат, както досега, само в столичния печат, но не подминават и "тихата" провинция), "винаги ще се намерят журналисти, готови да наемат перото си, независимо от цвета на парите, но истинските англичани са патриоти и знаят да остояват интересите на крал и империя!".

За Великобритания накратко

Годишните доклади на министерството на финансите показват значително разрастване на британската търговия, разширение както пространствено, така и количествено. Може да се твърди с увереност, че британската търговия е най-силната в света, според представители на министерството.
Заедно с това се забелязва интересен процес: британското Адмиралтейство с посредничеството на Форин офис успя да реализира множество сделки, продавайки разнообразни "остарели" (според представители на флота) кораби на редица държави, желаещи да подсилят неационалните си ВМС. Сред тях са Холандия, Аржентина, Чили, Иран и Китай. ГОвори се, че причината за това е предстоящото капитално обновяване на основните категории кораби.
През изминалата година не са отбелязани никакви сблъсъци между ненмски и британски кораби или подводници в Северно море. Твърди се, че въпреки това силата на британската блокада не намалява.

САЩ

Разделена отново?

Широка кампания във вестниците насочена против Англия възприета нееднозначно в страната. На изток и север кампанията е подкрепена широко от населението, но на юг са отбелязани значителни пробритански настроения. Като цяло, вместо да обедини страната, вероятно към новия правителствен курс, кампанията по-кскоро прекара граница на разделението между Севера и Юга. Дали това ще доведе до повторение на събитя от миналия век в бъдещето, все още е рано да се мисли.

Панама или Никарагуа? Или и двете?

Прези изминалата година правителството на САЩ вложи огромни средства и усилия в опит да убеди правителството на Никарагуа американски фирми да изградят нов канал, свързващ Атлантическия и Тихия океан, който да допълни този в Панама. Усилията обаче останаха неуспешнви. Твърди се, че ябълката на раздора е била темата за контрола и собствеността над канала, като САЩ твърдо са настоявали да получат правото за аренда за 499 годишен срок, в който целия канал и 50 километрова зона около него преминават под директиня военен контрол на САЩ. Макар да става въпрос за неофициална информация, някои смятат, че тя отразява раелното положение на нещата. Според други, причината за отказ на никарагуанското правителство се криела в недостатъчното средства, отделени от САЩ за подкупи по високите етажи на властта (тази информация идва от средите на "тайната опозиция", както я наричат).
Не знаем защо САЩ се опитва да пожертва такъв дял от наци оналния си продукт за този дългосрочен проект, но бивши военноморски офицери твърдят, че съображенията са основно военни - каналът в Панама е по-тесен и плитък от планираното съоръжение, а заедно двете артерии биха дали голяма независимост и гъвкавост на ВМС на САЩ.

Пристанището на Ню Йорк - разширение?

Новина от редакцията ни в Ню Йорк. Според все още неназовани източници от кметството, предвижда се осъществяването на грандиозен ландшафтен и инфрастуркутрен проект, чиято цел е значително разишрение на пристанищните съоръжения на Ню Йорк. Говори се, че не става въпрос за граждански, а за военна насоченост. От местен специалист, близък до редакцията и случайно запознал се с проекта узнахме, че ако бъде осъществен, то това ще означава, че Ню Йорк може да се превърне в домашна база за цялата атлантическа флота на САЩ. Нещо повече, за да се заемат напълно планираните съоръжения би трябвало в състава на флотата да постапят десетки нови капитални кораби. ДАли идеята е да се даде възможност за съсредоточаване на целия флот на САЩ или пък се предвиждат съвместин действия с други кораби? Все още не се знае, а и поректът засега не е добил публичност.

"Окото на тайфуна"

Какво става във Великобритания?

Какво става във Великобритания? След като два британски кабинета бяха сменени за по-малко от година, за международната общност става ясно, че нещо в Британската импер хич не върви на добре. Редакцията се опита да интервюира британски правителствени дейци, но те не пожелаха да коментират въпроса. Заради това на нашите читатели ще предложим собствената си трактовка за случаващото се там. Между двата кабинета разликата беше в поста на Първия морски лорд. Това ни позволява да предположим, че в английския кабинет има голям проблем относно морската стратегия. Предполагаме, че тези колебания са свързани с въпроса за продължаването на морската блокада на Германия и намесата на САЩ с цел премахването на тази блокада. САЩ имат свои интереси и редакцията предполага, че те оказват натиск на британското правителство за повече търговски преференции след отпадането на блокадата. Икономиката на САЩ сега е в голям възход и те ще са големия печеливш, за сметка на всички останали европейски държави, които са твърде изтощени от войната. И позицията на Англия е критична за размерите на търговския им ръст. Продължаващото колебание на англичаните по въпроса се предполага, че е свързано със страхове точно в тази насока. Британският лъв е позагубил много от зъбите си във войната, докато чичо Сам се е напомпил здраво и сега от неговата позиция зависят много повече неща по света. Докато в Европа се кара, палмата на първенството постепенно, но неминуемо отива към новия световен лидер.

лорд Август Айрънфист

Русия - заложник на чужди интереси

През изминалата година се случиха все интересни събития. Но ако обърнем поглед към бъдещето - фокусът на следващата година най-вероятно ще е Русия, с нейната богата ресурсна база. В нея се събират в едно интересите на великите сили. Страната бива притискана от всички страни да се определи в чия коалиция ще бъде нейното място. От една страна Германия и САЩ играят на 'доброто и лошото ченге' - заплашвайки я едновременно с военна сила и обещавайки и бляскаво икономическо бъдеще, от друга Великобритания се опитва да върне в строя своя бивш съюзник. Но докато руснаците не бързат с решението, виждайки, че нищо добро не ги чака, ако пуснат американския капитал в страната си, а след него - и германските войски, които са като обратната страна на монетата спрямо този същия капитал, събитията подпират Русия да бърза с решението. Дали бившата велика сила отново ще стане такава или ще попадне в зависимост от задокеанския капитал? Само времето ще покаже.

Цезар Властолюбски


За контакти с редакцията: am__gul@abv.bg

"Историческа работилница" © 2008 г.