Имперски Времена, Редакция

Март-Април, 1923 година

Бр. 1032

З А Г Л А В И Я

"Около Света в Тридесет Дни" (вести от света):

Реклама и малки обяви

Краят на дългото очакване!

Дружески шпионаж?

Протестна нота от британското правителство

Внезапно заболяване на британският премиер-министър

Изявление на Кайзера по повод на Японо-Китайските отношения

Френски реваншизъм, германски отговор!

Светкавично: Поредната лястовичка - предственик на разведряването!

"Прекрасният стар свят"

Тихоокеанската проблема в светлината на търговията и стопанството

"Златната маслинова клонка"

Хайку конкурс

"Около Света в Тридесет Дни"

Япония - Германия

Краят на дългото очакване

Изнанадващо за мнозина дойде новината от средата на март, първоначално плаха и несигурна, но постепенно набрала мощ: най-после дългоочакваният мир между Япония и Германия бе сключен. И както е с всяко нещо, което очакваме мъчително и дълго, първият сигнал за края на онази криза, разразила се преди почти 10 години и досега тровеща международния живот, това развитие ни свари неподготвени, изненада ни. Но колко хубава е подобна изненада!
Макар все още да нямаме яснота по конкретните очертания на договеронстта, за основното няма съмнение: Япония и Германия, които се сблъскаха в гигантическия конфликт, белязал второто десетилетие на този бурен век с грохот и ек, сълзи и кръв, стигнаха до решение на проблемите си и сключиха мирен договор. Доколкото успяхме да разберем, Германия отстъпва доброволно и съгласно на Япония заетите от последната в хода на войната територии в Китай и Тихия океан. Япония, от себе си, е декларира, че няма никакви претенции към Германия от какъвто и да е характер и нещо повече, нейното правителство храни дълбок интерес да поддържа дружески и прогресивни отношения с имперското германско правителство. И двете държави ще работят за отстраняване на последиците от войната, като японското правителство щяло да помоген да се намери път за разбирателство между Германия и Великобритания, та най-после примката на блокадата, тегнеща и дущаща немския народ де са отпусне и всички германци да заживеят честито и щастливо мирен живот.

Светкавично: Поредната лястовичка - предственик на разведряването!

По стечение на обстоятелствата и благодарение на отзивчивостта на люде, чиито имена ще запазим в тайна, редакцията ни успя да се добере до тайни дипломатически материали, засягащи кореспонденцията между Великобритания и Германия, по повод на възможния мир между двете империи. Публикуваме ги тук с надеждата те да окажат своето виляние върху обществото и да спомогнат за разведряването и да придвижат нещата от мъртавта точка на противопоставянето към животворното знамение на мира.

Лично кайзерът се е обърнал в тайно послание до британските лидери, като е предложил следното:
"Германия намира предложението за търговско споразумение за доста благоприятно за всички европейски страни. Конкретно бихме били доволни на преференциална двустранна търговия на суровини срещу тежка/лека промишленост или дори сме готови едностранно да закупуваме суровини. Но ще трябва да обсъдим позициите на двете ни страни спрямо трети държави в Европа. Германия би желала установяване на тесни икономически връзки между европейските нации, в полза на всички страни, може би под формата на общо споразумение за префернциална търговия. Ако подобна инициатива бъде подкрепена и от Англия, то това би било ново развитие за цяла Европа.
Колониите в Африка - там Кайзерът настоява за възстановяване на статуквото отпреди Голямата война. От друга страна Германия ще се откаже от Азиатските си колонии в полза на Англия.
Флотът - при едно общоевропейско търговско споразумение, намаляването на военните разходи и взаимно договаряне за ограничаване на въоръжението са логичното следствие. Макар че сме леко притеснени от скорошните прояви на реваншизъм във Франция."

Доколкото успяхме да научим, засега британският отговор се бави. Това вероятно е свързано с болестта на премиер-министъра, за която ви съобщихме. Надяваме се, че когато тя отшуми ще, както неговият лекър ни увери, че ще стане в най-скоро време, той ще може да обърне нужното внамине на това предложение и да се стигне до възцаряване на мира и благоденствието в Европа.
ДОри и перди това разбрахме, че британското правителство вече е придприело стъпки към облекчаване на блокадата и е пропуснало няколко доставки на храни и медикаменти за Германия.

Лондонските потайности

Дружески шпионаж?

В самото начало на април в Лондон гръмна поредният скандал от една дълга поредица (всички помним правителствената криза, бързата смяна на министри, заплашила почти с падане на кабинета миналата година), този път причината не бяха капризите или претенциите на министри, а "рицарите на плаща и кинжала". Репортерът Джон Стъмп от лондоската ни редакция чул за случилото се и забързал към своите контакти в Скотланд Ярд, от които разбрал следната учудваща история: арестувани били двама граждани с азиатски вид и японски паспорти. Нещо повече, оказва се, че единият от тях е служител в японското посолство, докато другият пребивава в Лондон "на частно пътуване" и се представя за бизнесмен от Хакодате, търгуващ с хартиени и текстилни изделия. Оказва се, че арестът е извършен в резултат на дълга операция, порведена блестящо от детективите от Скотланд Ярд, известни с професионализма и уменията си в криминалистиката, но явно достатъчно запознати и с тактиките на "тихия фронт".
Вън от всякакво съмнение двамата японци са извършвали шпионски действия директно насочени срещу короната - заснемали са важни обекти, опитали са се да вербуват мрежа от осведомители, включително и един офицер и един матрос от краския флот. У тях са открити множество документи, копия и големи суми пари. Японският дипломат го очаква позорно изгонване, докато "така нареченият бизнесмен" ще прекара дълги години в британски затвор, ако се вярва на служителите на реда. Процесът ще започне през май.

Протестна нота от британското правителство

Английският посланник в Япония, сър Фенимор Дръммър, е депозирал в японското външно министерство протестна нота по повод на "шпионския инцидент", случил се съвсем скоро. Все още не се знае какъв ще е отговорът на японското правителство. Наши анализатори подозират, че е възможно този инцидент да окаже влияние върху позицията на британското правителство по повод на японската блокада срещу Китай. Дали това може да бъде използвано като повод, за да се даде ход на едно бавно натрупващо се противопоставяне по повод на различията във виждането върху съдбата на Китай и въобще върху "свободата на търговията", ще научим в близко време.

Внезапно заболяване

Внезапно заболяване повали на легло британският премиер-министър, за когото се смята с право, че е човекът зад промените в политиката на империята, настъпили в последната година. Свръхактивен и много успешен политик, нему се предвижда славно бъдеще. Доколко неразположението му ще се отрази на активността на британското правителство в този бурен и важен момент все още не се знае. Според сведения от лекаря му, господин Хърбърт Ланцет, състоянието му с е стабилизирало и се очаква да се подобри и до месец той отново ще може да се завърне към изпъленние на задълженията си: "да се качи на мостика на кораба на империята и с уверена и сигурна ръка да направлява курса му".

Германия - дипломатите се събудиха!

Изявление на НВ Кайзерът на Вторият Германски Райх
Относно санкционната нота на Япония срещу Китай

Официалната санкционна нота на Имперското правителство ни подтикна да заемем позиция по въпроса. Макар Германският Райх да биде лишен от традиционните си търговски постове, защото как другояче да бъдат определени нашите мирни поселения по бреговете на Китай, в наскорошния конфликт, все пак сегашните действия на японското правителство поне ни успокояват, че бившите ни владения са под добра опека. Защото Япония показа, че може да реагира цивилизовано и ненасилствено на провокации, които по своята мерзост и беочие само вредят на престижа и моралната осанка на провелите ги. Кайзерът и германският народ изразяват адмирациите си за въздържаността на Япония пред такава наглост и уверяват пълната си подкрепа за мерките на блокада, обявени в санкционната нота. И се надяваме най-искрено китайските управляващи да се осъзнаят и да отхвърлят съветите на агитатори, стремящи се да ги доведат до конфликт с непосредствения им съсед в полза на собствените си интереси.

Френски реваншизъм? - Германия казва "НЕ!"

Позволяваме си да поместим нота на германското имперско правителство, изразяваща нещо повече от загрижеността им за случващото се в съдена Франция

Кайзерът проявява официална загриженост относно последните новини за "реваншизъм" сред французите. Германия не желае подновяване на стари конфликти и е готова на големи отстъпки, за да не стигнат нещата до там да се подклади отново току-що затихналия пожар на войната. Лично Кайзерът смята, че интересите на двете страни лежат във взаимодействието и съвместното развитие, така щото страните ни заедно да могат да заемат полагащото им се място под слънцето. Германия възприема френската държава като основен партьор, наравно с другите Велики сили в Европа, в предопределянето на бъдещето на Европа. Затова сме особено загрижени при разпространението на слухове за някакви анти-германски настроения и брожения сред френското общество. Това е дотолкова противно на френските и европейски интереси, че предполагаме чужда провокация, с цел подновяване на конфликтите между Европейските сили. Че това няма да е в полза нито на френските граждани, нито на които и да е граждани на Европа, е повече от очевидно.

Същевременно Германският Райх е готов да докаже добрата си воля и желанието за сътрудничество с Франция по всякакви начини. Френското правителство има официалното ни предложение на икономическо сътрудничество и помощ за възстановяване и премахване на следите от войната и се надяваме, че отговорът ще е положителен. Също така се надяваме Франция да участва в едно възможен общ съюз между няколко европейски нации. Същевременно засега не възразяваме официално пред обявеното разширение на френските въоръжени сили, дори сме готови да подпомогнем това възраждане на мощта на Франция, защото смятаме, че това е нация с дълги традии и заслужено място на световната сцена. Разбира се, надяваме се най-горещо, че политическата позиция на Франция не е и няма да бъде насочена срещу Германия. В противен случай и ако агресивните брожения продължават, незаклеймени от френското правителство, Германия ще се види принудена да предприеме ответни мерки, според преценката на Кайзера и Генералния Щаб, колкото и това да противоречи на нашите желания и надежди.

"Прекрасният стар свят"

Рубрика за аналитични материали върху културния, обществен и политически живот на големите нации и империи

Тихоокеанската проблема в светлината на търговията и стопанството

Японският империализъм среща само една пречка. От края на ХІХ век това е само липсата на ресурси. Японските острови са бедни на минерали и други природни богатства. За това Империята на Изгряващото слънце се вижда принудена да харчи печалбите си от търговия за да си ги набавя. От къде може да става това. Няколко се регионите, към които тя може да обърне взор. Студения Сибир и пустинна Монголия, бранени от вечния и съперник Русия, явно не обещават бърза и лесна победа, за да пробва Япония с една светкавична война там, преди да бъде нападната в гръб от своите конкуренти. Китай, разкъсван от вътрешните си противоречия и със столица, разположена на буквално един изстрел място от предните японски постове в Манджурия е друго нещо. Той е безкраен суровинен доставчик, но и голям потребител на всякакви стоки заради огромната си площ и гъстото си население. Но примамливата страна на неговата икономика не е толкова бляскава. Китай, при все цялата си слабост и разпокъсаност, намира съюзник на който да се опре. Това са Съединените американски щати. С крепостите си във Филипините, с огромния си флот и стабилното си стопанство, те се превръщат в първенстващ фактор в Азия, тъй щото Япония да не може да не се съобразява с тях. До степен, че икономическия и напредък и разширяването на нейното могъщество да зависят само от отношенията и с Вашингтон.

Няма съмнение, че в Съединените щати има и гласове за разбирателство с азиатската империя. Америка в действителност не би могла да загуби толкова, отколкото да спечели от поделянето на китайските пазари и една дълготрайна стабилност около морските си пътища в Югоизточна Азия. Но такова разбирателство, пак би било за сметка на японските амбиции. При това, съществува и още един район в този край на света, който привлича експанзионизма на империята, това са екзотичните Зондски острови, известни още като Холандска Индия, с петролните си находища и многобройното си население. И пак на пътя на самураите, стоят оръдията на Манилската крепост.

Това разпределение, този възел от проблеми, ние наричаме с обобщеното: Тихоокеанска проблема. Где тя ще намери своето решение, на масите със зелено сукно или в някой затънтен залив на Филипинско море, от последния залп на някоя ескадра, не е възможно тук да дадем отговор на този въпрос. При все че и още няма официална реакция на американското правителство на блокадата наложена от Япония над Китай. Факт, който по най-скромни оценки, ощетява Съединените щати с около милион паунда годишно. Разбира се, Америка не е Япония и не зависи толкова много от тези средства, които лесно може да компенсира с търговия другаде, за да постигне разбирателство, но все пак решението на лидерите във Вашингтон предстои.

Аналитична студия на вицеадмирал в оставка Всеволод Потапов, Симферопол

"Златната маслинова клонка" Поетичен конкурс за хайку

Рубрика за културни обзори, изкуство и всякакви други интересности. В този случай предлагаме на вашето внимание резултатът от поетичен конкурс за хайку върху теми от съвременния живот.

Бяло

Бялото пони тича в полето
Бялата хризантемата цъфти
В китайската градинаЯпонски цветове цъфтят

Вей Хай Вей

Несигурност

Три врани от запад политат
Лек, източен спомен съзирам
Огън, дим зарево.

Герберт Хелс

Огледало

Лилаво, люляковото клонче
През пролетта - вишната цъфти
Жълтее хартия захвърлена

Хатаката Оратора


Реклама и малки обяви


Кораби за продан!

Искате да усилите флота си бързо и по възможност евтино? Искате враговете да треперят от военноморската ви мощ? Сега ви е паднало - разпродажба на кораби от изпитани майстори в корабостроенето!!

Адмиралтейството на Обединеното Кралство продава:

"Агамемнон" (ББ) - 305 мм и 234 мм оръдия и до 305мм броня! Само за 3 400 хиляди паунда. Ако се обадите до 1 седмица получавате отстъпка! "Минотавър", "Дифенс", "Шенон" - 234 мм и 190 мм оръдия и до 254 мм броня! Само за 2850 хилядни паунда. Трите за 7990 хиляди паунда!! "Ахил", "Натал" - 234 и 190 мм оръдия и до 254 мм броня. Само за 2450 хиляди паунда. Двата за 4700 хиляди паунда!!

Всичките само за 15595 хиляди паунда!!!!!

Купете сега, за да не съжалявате утре!


За контакти с редакцията: am__gul@abv.bg

"Историческа работилница" © 2008 г.