лого на сайта
Морска Кампания - 1942

"Морска кампания 1942"

Накратко за играта

Това е опит за оперативно-тактическа симулация на военно-морски действия, случващи се ориентировъчно около средата на ВСВ - като технология. Стратегическият елемент присъства единствено като условие за победа - съхраняване на своите бази и завладяване на чуждите. Средството, предназначено за изпълнение на тази задача, са военно-морските сили, авиацията и морската пехота. В играта има следните класове кораби: дреднаути, тежки кръстосвачи, леки кръстосвачи, фрегати, корвети, подводници, самолетоносачи и спомагателни кораби - сенатни, танкери и транспорти. Корабите са единични, но се използват оперативно в рамките на ескадри, т.е. оперативни групи за изпълнение на конкретна задача, а тактически в рамките на дивизии. Морската пехота е на батальони и има артилерия и екадрони леки танкове за подкрепа. Въздушните единици са отделни самолети от няколко разновидности: изтребители (палубни и с наземно базиране), пикиращи бомбардировачи (палубни и с наземно базиране), торпедоносци (палубни и с наземно базиране), разузнавателни самолети (палубни и с наземно базиране), хидросамолети (изтребители и бомбардировачи-разузнавачи), летящи лодки и патрулни самолети с наземно базиране.
Оперативният елемент е представен чрез логистика - всички кораби и самолети използват гориво (мазут и бензин), както и боеприпаси (тежки артилерийски боеприпаси, артилерийски боеприпаси, морски и авиационни торпеда, дълбоководни бомби, мини, леки и тежки бомби). Всеки кораб носи определено количество гориво и боперипаси, което ограничава приложението му, а в базите могат да се складират запаси и да се транспортират с транспортни кораби. Играчите трябва да преценяват разстоянията, скоростта и снабдяването, за да могат да изпълнят операцията, която са замислили.
Допълнително значение има комуникацията - всички заповеди между отделните оперативни групи и щаба, както между кораби и самолети, отдалечили се от основните сили, се предават по радиото и подлежат на засичане от противника.
Тактическият елемент е представен чрез сражения. Върху тях играчите имат малък контрол. Самите сражения се изчисляват от посредника въз основа на няколко сравнително прости модела. Те няма да са известни на играчите, които ще получават отчети за случващото се. Във всички тях присъства случаен елемент.

В играта участват два отбора от играчи, като се спазва принцип на непознатост, т.е. играчите не знаят самоличността си и си предават съобщения само чрез посредника. Във всеки отбор има главнокомандващ и оперативни командири. Главнокомандващият изработва оперативния план и дава заповеди при изпълнението му, а останалите играчи командват отделните ескадри.


Игрови Новини

Все още няма такива, но щом проектът премине в активна фаза за първи тест, ще се появят.


За контакти по въпроси, свързани с "Морска кампания 1942": histwrkshp@abv.bg
За контакти с екипа на Историческа работилница: istoricheska_rabotilnitsa@abv.bg

Последно обновяване: 06.03.2008
"Историческа работилница" © 2008 г.