Въпроси и отговори
01. При морските сражения ако два флота са в едно море и няма договори предварително - бият ли се?
- Ако са в мир, няма проблем - патрулират си и си се движат без да се бият.
02. Може ли да има десант от 11+ корпуса едновременно?
- Може, но ако няма загуби, 10 корпуса ще преминат, а един ще се върне. Цената обаче ще си е като за 11 корпуса.
03. Има ли някакво наказание при десант?
- Не.
04. Щабовете веднъж построени трябва ли да си ходят при частите с нормално движение/колко струва това?
Щабовете ще се движат с до 2 провинции/ход или по жп линии, с цената за движение, която е и за останалите сухопътни сили. Само трябва да се има предвид, че те нямат собствена сила и при атака ще бъдат унищожени.
05. Един щаб моментално ли формира армия, или това става за 1 ход? Тоест примерно 5 ход страна А напада провинция Х, там има 3 пехотни корпуса без щаб на Б, но със същия ход там влизат 2 пехотни корпуса с щаб. Б какво има? 3+2 с щаб или 5 с щаб?
- Щабовете могат да формират армии в рамките на същия ход, стига това да е указано в заповедите и да са осигурени средствата. Пример: провинция Моравия, в която има 2 пехотни корпуса и провинция Виена, в която има 3 пехотни корпуса и щаб. Играчът дава заповед: трите пехотни корпуса се прикачат към армейския щаб, след това заедно се преместват в провинция Моравия. Тамошните два корпуса също се прикачат към армейския щаб. За целта са отделени 10 лири (включване на 5 корпуса към щаб).
Ако провинция Моравия бъде атакувана обаче, двата корпуса, които са в нея, ще се бият така, като че ли са без щаб (един вид се сражават първо те), а трите, които влизат в Моравия, ще си имат 100% ефективност, тъй като са били прикачени към щаба когато са влизали в атакуваната провинция. Тоест, сумарно силата на армията в провинция Моравия ще е: 2 ПК х1.5 сила (50% ефективност) и 3 ПК х3 сила (100% ефективност от щаб). Или всичко: 12 сила.
От следващия ход и петте корпуса (ако оцелеят), ще са в рамките на армията.
06. Да попитам как точно протича играта? Тоест играчите реално нищо не правят само казват на теб примерно какво искат да направят и ти го нанасяш по картата и правиш изчисленията за битки и икономика или играта ще има някакъв интерфейс? И един ход с каква продължителност е тоест кога се сменя хода?
- Всеки ход (а и преди началото, но когато вече се знае кой къде е), основното за играчите е дипломацията, договорките и кой каква дипломатическа сила ще има. Най-често тази игра се печели от този, който е най-изкусен в преговорите и има най-здрави позиции сред останалите. Към Водещия играчите пращат заповедите за армиите си и разходите (движение на единици, закупуване на нови и т.н.). След края на всеки ход аз смятам къде какво се е случило и го нанасям на картата, която се публикува, когато е готова. След това (и междувременно) участниците си правят следващите ходове и дипломатически уговорки. Кой ще си направи нов съюз, ще предаде стария, ще завоюва нови позиции на дипломатическия фронт ... и така.
Военната част е малко по-сложна от класическата игра Дипломация, а заради големия брой провинции се налага да се планират кампаниите, движението на резервите и т.н. може да изглежда просто, то е и такова в общи линии, но при военни действия срещу реален противник често човек открива, че дори и уж простите операции крият много възможности и т.н.
07. Може да звучи ясно, но аз не съм сигурен- възможна ли е атака при движение с влакова компазиция (тоест част от движението да се извърши по жп и края да бъде в чужда територия)?
- Не. Освен това - армията, която се превозва по жп линии, има много ниска бойна ефективност.
08. Може ли да се позлва жп път в чужда територия (ако не се срещне противник никаде по пътя)?
- Не.
09. Загубила сражението, защитаваща се армия, къде отстъпва (ако отстъпва), а ако няма къде?
- Отстъпва, ако я превъзхождат 2:1. Отстъпва в съседна провинция. Може играчът да е предвидил такава в заповедите си, но ако не е (най-често това не са събития, които се предвиждат по план) - по преценка на Водещия. Ако няма провинция, в която да отстъпи - капитулира, предава се и прекратява съществуването си.
10.Скоростта на придвижване на сухопътни армии през моретата същата ли е като през сушата?
- Да.
11. При десант какво се случва, ако противника има броненосци в морската област, през която преминава десанта и може ли да ги използва по някакъв начин да противодейства?
- Десант може да се прави само ако в морето няма чужди кораби. Тоест, ако има принадлежащи на държава, с която сме във война - десантът е неосъществим.
12. Броненосците могат ли да оказват поддръжка на сухопътната армия при атака на провинция, граничеща с морето, в което се намират броненосците?
- Не.
13. T.E. броненосците стават само за блокиране на морета и бой с други броненосци?
- Да. Това - защото няма търговски връзки. Другата им функция би била да се използват за десант, като в оригиналната "Дипломация", но тук това не би било подходящо.
14. Какво ще стане, ако две или три държави нападнат една и съща провинция?
- Зависи от контекста, кой каква армия има, дали имат уговорки помежду си и т.н. Няма еднозначен отговор, защото възможностите са много.
15. Само да попитам по принцип съм играл такъв тип игри само че в един англоезичен форум какви са специфичните задължения на военния министър.
- Каквото се разберете в отбора.
16. Какво става ако една армия (самотна) напусне провинция, в която нахлува чужда армия? Кое действие взима приоритет?
- Би трябвало армията да се измъкне. Но в общи линии ще процедирам като в предишни игри, т.е. ако за хода е имало 2-3 промени в заповедите към армията, ще хвърлям зар дали да се измъкне. Един вид - докато се приемат и осмислят промените в заповедите армията "тъпче на място".
17. Ако една армия може да очаква атака само от една страна нужно ли е да се упоменава че трябва да очаква от там атака? - Примерно остров граничи само с едно море.
- Нужно е, защото винаги има и други възможности - десант примерно.
18. Присъединияването към щаб може да се извърши само на собствена територия- нали така?
- Не, присъединяването към щаб може да е навсякъде, примерно представи си, че имаш две армии в една провинция, едната оставяш да отбранява територията, другата пускаш в настъпление и се налага да прехвърлиш части между двете (или да оставиш гарнизон на място). Само производството на нови единици е необходимо да е на своя територия, там, където има арсенал.
19. Окончателно ли е решено това (относно по-големите бонуси за отбраната)? Ако предишната система за битка е била прилагана на практика (и върши работа) тук има значителни промени. Големият бонус за отбрана е възможно да доведе до преимущество за играещите пасивно.
- Ами да, обаче характерно за периода е отбраната да има превес. А колкото за пасивната игра - тя рядко води до положителни резултати, ясно е, че се налага офанзивна, ако се стремиш към победата. Предишната система беше за една по-малка карта, само с пехота. И да, бонусите за отбраната са големи. Обаче важат за строго указана ситуация - за конкретна граница/посока. И като нищо може да се окаже, че не е толкова лесно да бъдат използвани.
20. Ако един играч победи, лична победа ли е или на коалицията?
- Победата за един играч е, ако той се бори за победа сам, не в съюз с някого.
21. Какво е значението на "цивилизовано обявяване на война"?
- Чисто символично, както в реалността. Хм ... въпрос на етика може би?
22. Не може ли да се ползва железница на територията на съюзник?
- Може. Тоест, ако аз знам, че сте съюзници.
23. "Подкрепа при атака". Това е когато ми атакуват провинция и мои войски от съседна провинция могат да помогнат за защита ли?
- Не, това е когато някаква твоя армия от провинция А атакува провинция Х, а друга твоя армия, от провинция Б, съседна на Х, подкрепя атаката. В случай на победа обаче тя си остава в провинция Б.
24. Поне някакви примери за предишния ми въпрос - какво става, ако двама-трима играчи без съюз нападнат една провинция. Ако са в съюз предполагам, че се смята като една атака.
- В този случай нещата са индивидуални, но в зависимост от конфигурацията на границите и т.н., първо ще бъде разгромена армията в провинцията и след това атакуващите играчи ще се бият помежду си.
25. Правилата за победа твърди ли са? В смисъл или 2 столици на игрови държави, или 7 неутрални, а не примерно 1 игрова и 4 неутрални?
- Първото, т.е. 2 столици на игрови, или 7 на неутрални.
26. Началните положения флотите как се считат - в пристанище на сухопътната провинция в до/в която са сложени или в съответното море?
- В пристанище.
27. Какво се случва с корабите на неутрална държава, ако се завладее съответната провинция или цялата държава?
- Ако държавата бъде победена, тя капитулира. Останалите войски и флот преминават към победителя. Арсеналите се разрушават.
28. Щабовете взимат ли пари при нормално движение (не-ЖП, не-десант)?
- Да, същата тарифа.
29. Не видях в правилата как може да се води морско сражение:
- между броненосци;
- броненосци срещу десант.

- Директно, сила срещу сила, по същите правила. Броненосци срещу десант е по същите правила, затова съм сложил условието за придружаване на десанта от минимум един броненосец. При следващата игра, ако натоварването позволява, морската система ще бъде усложнена, но засега и тук - толкова.
30. Ще има ли fog-of-war след първия ход или всеки ще знае къде е армията на всеки през всеки ход. И съответно ще има ли такова нещо като разузнаване?
- Fog of war означава всеки играч да има отделна карта. Водещият няма възможност за такова нещо. Т.е. отговорът е не.
31. Ако като част от съюз и с помоща на съюза една държава заеме 2 столици на друга суперсила и излезе от съюза - по правилата излиза че печели?
- Предполагам, че да, зависи малко от обстоятелствата. Ако другата столица е примерно на бившия съюзник ... но по принцип - да, стига, разбира се, двете столици да са със свои войски вътре.
32. "Ако държавата бъде победена, тя капитулира. Останалите войски и флот преминават към победителя. Арсеналите се разрушават."- това е при превземане на столицата, нали така?
- Да, при превзимането на столицата, в която е арсенала. Това - в началото на играта. Ако се окаже, че примерно е атакувана такава държава, като Дания, която е на прага на "малка велика сила" примерно на ход 6-7-8, може да се окаже, че има достатъчно пари, че да си построи арсенал другаде и да продължи борбата. Но примерно една Белгия или Холандия няма как да се възстановят от такъв удар.
33. Може ли да изясним дефиницията "коалиция" в условията за спечелване на играта в какъв случай и при какви договори се прилага?
- Пълен съюз, воюват заедно. Тоест като "Антантата" или "Централните сили".
34. Щабовете не заплащат движението си, нали така?
- Заплащат го. Т.е. "пълнокръвна" армия (пет корпуса плюс щаб) струва 18 лири на провинция нормално движение, 30 лири на провинция за прехвърляне по ЖП или по море. Стабилна част от прихода за един ход за част от Великите сили.


Уточнения, без преки отговори на въпроси:
01. Преместване на флота. Всички кораби по начало, към старта на ход 1, са в пристанища. За да се премести кораб от една провинция в друга, то той трябва да излезе в прилежащото море и тогава да влезе в съседната провинция. Примерно за да се премести италианският флот от Апулия в Абруци, то той трябва да излезе в морска провинция М11 и след това да влезе в Абруци. Тоест, ако някой е блокирал М11, то флота ще трябва да влезе в сражение, за да направи това преместване.
02. Пренасяне на сухопътни части през море от собствена до собствена територия. Това е малко специфичен случай. Ще броя движенията през 1 морска провинция за 1 ход, т.е. ако Италия иска да трансферира 1 ПК от Абруци във Венеция, то това ще отнеме 1 ход. По този начин ще се симулира и по-ниската цена на морския транспорт.
А ако иска да премести същия корпус от Абруци в Калабрия, това са 2 морски провинции, ще се брои за 2 хода. Т.е. преминаването на 1 морска провинция ще се брои за 1 ход, когато и от двете страни седят свои територии.
02а. Когато става дума за десант на враждебна територия. Тук случаят е малко по-различен, тъй като десантът е доста по-сложна и времеемка операция. Прекосяването на морската провинция ще се брои за 1 ход пак, но самата десантна операция ще е отделно действие, изискващо още едно движение.
03. Атаката брои ли се като движение? Да, брои се. Т.е. ако армията от провинция Рейнланд атакуват провинция Бреда, то те ще заплатят движението до там (1 провинция).
04. Кои армии са прикачени към щабовете? В страниците на всяка държава има една екселска таблица. В нея има колконка "армия 1" и след нея колонка "корпуси". Тези корпуси, които са в съответната колонка след армията, са прикачени към нея. Следващите, от "армия 2" вече не са прикачени.
Пример 1: Австро-Унгария, провинция Виена, 1ва армия, съдържаща 4 пехотни корпуса, прикачени към нея.
Пример 2: Австро-Унгария, провинция Босна, 3та армия, съдържаща 4 пехотни корпуса. След нея има 2 кавалерийски корпуса, които не са прикачени към щаба и са отделно.
5. Намиращ се в морето флот на една държава, не може да нападне намиращ се в пристанище в провинция чужд флот. Единствено може да блокира пристанището със самото си присъствие в морската провинция.
06. Понеже възникна въпрос около правило:
"1.4. Всички военни единици се произвеждат за 1 ход."
Та да поясня: 1 ход производство означава: на единия ход се плащат парите, на следващия се получава единицата готова за действие.
07. Възникна въпрос за каналите. В играта има два: Килски и Коринтски, към онова време те са съществували, първият е построен към 1895та, а вторият - към 1893та. Те се контролират от собственика на съответната територия (Хановер и Атина).
08. Какво става, когато в провинцията с арсенала има 10 единици, а е поръчана нова? Тя не може да се произведе, докато не се освободи място. Изключение са щабовете. Броненосците и корпусите се броят отделно, тоест в една провинция може да има 10 корпуса (без значение от вида) и 10 броненосеца. И - колкото играчът реши щабове.
09. Други военни въпроси.
Армията в провинция А се отбранява откъм атака от В и С. Съответно, ако атаките дойдат от тези две места, важат пълните бонуси за отбраната. Ако обаче дойде атака от трета провинция, примерно D, откъм която няма отбрана, аз ще трябва да намаля силата на отбраната с 50%. Тоест, ако се отбраняват 4 ПК и 1 КК (сила с бонуси: 26), то тяхната сила в този случай става 19.5.
Армията в провинция А атакува към провинция В и посреща атака от там, но същевременно е атакувана от провинция С. В този случай ще трябва да намаля силата на атаката с 50% (т.е. ако са пак тези 4 ПК и 1 КК (сила с бонуси: 19), то тяхната сила ще трябва да се редуцира до 15, заради страничната атака от провинция С.