Фронтове, армии, РГК   На тази страница слагам (и ще допълвам за в бъдеще) всички данни, с които разполагам, за състоянието на РККА към 22.06.1941 г. Всички данни, които могат да се намерят (от моята гледна точка) вече са събрани, но тъй като са твърде много, обработката е бавна. Спокойно може да се каже, че вече няма кой знае какви тайни относно съветските въоръжение, численост и готовност за война. Нито, за разлика от едно време, останаха някакви големи тайни относно въпросите "защо РККА се представя толкова зле в първия период на войната?" и "Очаквал ли е Сталин немското нападение?" и други сходни и свързани с тях. В няколко статии всички тези въпроси ще бъдат изяснени. В хода на изследванията, които провеждам вече няколко години (практически - от 2002-2003 г., според документите, които откривах, на няколко пъти вижданията ми се променяха, но от 2010 година насам може да се каже, че всички следващи документи и изследвания, на които попадам, или вече съм виждал, под една или друга форма, или потвърждават последните ми виждания, до които достигнах. Така че - може смело да се каже, че по отношение на големите и принципни неща - тайни няма. Единствените промени, евентуално, би могло да са в подробностите. Но е малко вероятно.

За въпроси и/или мнения, можете да пишете на пощенския адрес (info във history-simulations.net), във форума или в този блог


   Картата по-долу дава представа за разположението и състава на РККА към 22.06.1941 г. За да видите детайли за някоя от армиите, щракнете с мишката върху нейното изображение. Армиите, които са извън рамките на картата са дадени или долу, в ляво, или със стрелки е указано приблизителното им местоположение.

РККА: разположение на армиите
7ма армия 14та армия 23та армия 8ма армия 11та армия 27ма армия 3та армия 4та армия 10та армия 13та армия 5та армия 6та армия 12та армия 26та армия 9та армия 18та армия 16та армия 19та армия 20та армия 21ва армия 22ра армия 24та армия 1ва армия 2ра армия 15та армия 25та армия 17та армия 28ма армия

Забележки и уточнения:
1. Армиите са дадени според разположението на щабовете им.
2. Често някои от частите, влизащи в състава на армиите не съвпадат точно с разположението, дадено на картата.
3. Веднага след 22.06.1941 г., състава на някои от армиите (най-вече на тези от РГК) е променян многократно, даже и в рамките на един ден.
4. Някои армии или техни части/съединения, са в движение и местоположението им може да се определи съвсем повърхностно. Например: армиите от РГК, механизираните корпуси (например: 1ви, 5ти, 7ми) и т.н.
5. 18та, 24та и 28ма армии са в период на формиране и не е ясно актуалното им състояние към 22.06.1941 г.
Информация за съветските дивизии по типове, за детайли, натиснете съответната картинка:
дивизии
пехотни и планински пехотни дивизии кавалерия механизирани корпуси, танкови и моторизирани дивизии авиация флот дивизии на НКВД Все още не е активен раздела за флота.Военна техника на РККА, за детайли, натиснете съответната картинка:
дивизии
сборен лист на танковете и бронираните коли бронирани автомобили танкети и леки танкове средни танкове тежки танкове експериментални танкове самоходни оръдия авиация флот Все още не са активни разделите за: експериментални танкове и флот. Разделът за авиация е все още съвсем малък и предстои да бъде попълван.

   Статии:Стари статии, подлежащи на преработка:


За всеки случай тук оставям и старяия вид на страницата, само с текст:
Северен фронт (7ма армия, 14та армия, 23та армия)
Северозападен фронт (8ма армия, 11та армия, 27ма армия)
Западен фронт (3та армия, 4та армия, 10та армия, 13та армия)
Югозападен фронт (5та армия, 6та армия, 12та армия, 26та армия)
Южен фронт (9та армия, 18та армия)
Далекоизточен фронт (1ва армия, 2ра армия, 15та армия, 25та армия)
Резерв на главното командване(16та армия, 19та армия, 20та армия, 21ва армия, 22ра армия, 24та армия)
Други:
Забайкалски военен окръг (17та армия)
Архангелски военен окръг (28ма армия)

Информация по видове войски:
пехотни и планински пехотни дивизии
механизирани корпуси, танкови и моторизирани дивизии
Дивизии на НКВД, съществували към 22.06.1941 г.
списък на съкращенията
източнициИзменения и последно добавени страници: виж тук