ход: 4-ти

Брой 2-ри, април, 1914-то лето

Извънредни новини!

Голяма флотска баталия!

Войните, обявени на предишния ход се състояха: Германия нападна Дания и Холандия, а Великобритания, която се обяви в тяхна защита в нарочна декларация (която е публикувана малко по-надолу), поведе флота на коалицията към Балтика. Към момента, в който коалиционният флот стигна до полесражението, датският флот беше почти загубил боя. Последователно в тежките боеве се включиха британските броненосци, дошли през Датския проток и холандските, които предвид пътя, който трябваше да изминат, очаквано дойдоха последни. Немският флот беше победен и му се наложи да се оттегли обратно в Хановер, а германските десанти се върнаха обратно в пристанищата си. Но междувременно немските сили окупираха Амстердам и сега холандският флот в Балтика очевидно ще има нов командир.

Скандинавия е презвета!

Норвегия беше атакувана от Швеция, но, както нашата редакция научи - и от Русия, в една провинция в крайния север, от който новините идват много бавно. Предвид бързия напредък на шведските войски и голямата сила на техния удар, разбираемо е защо съдбата на Норвегия беше решена толкова бързо - само за една кратичка кампания, в рамките на една атака, при която Осло беше превзет.

На Пиринейският полуостров също беше неспокойно - там испанските сили атакуваха португалската столица и само съвсем малко не им стигна за да победят. Португалските офицери, които нашият кореспондент на място интервюира казаха, че надали ще издържат още една атака и "съдбата на страната ни е вече решена".

Нова Балканска криза!

На Балканите също не беше спокойно - Австро-Унгарски войски превзеха Белград и Сърбия се предаде. Изходът на битката беше решен в една отчаяна кавалерийска атака, когато командващият австрийската армия, генерал Кюртошколач, хвърли цялата си конница към сръбския център. В последвалата схватка видяхме чудеса на героизъм, но никой от австрийските кавалеристи не можа да оцелее. Нашият кореспондент видя и класически боеве, в което и двете страни защитиха честта на "бялото оръжие" - сабята, в челен бой между конните им отряди.

В съседна Румъния нахлу огромна руска кавалерийска армия - казашките части се бяха промъкнали тайно по самата граница, до румънските гарнизони. Бързото напредване на огромната кавалерийска маса осигури на Русия бърза победа в първото сражение на войната с Румъния, а следващата след кавалеирията пехота само зае превзетата територия. Руският генерал отказа коментар, но казаците споменаха, че са били вдигнати по тревога и им е било обяснено, че славянското и православно румънско население е било заплашено "от страше враг" и те само са дошли, за да му осигурят защита.

През това време в България нахлу огромна османска армия - цели 10 корпуса, които са били съсредоточени миналия месец в Одрин. Напредването им беше толкова бързо, че стигнаха право в Русе, разсичайки българската територия на две и препятствайки възможно обединение за защита на българските войски. Според нашия кореспондент, български генерал, пожелал името му да остане в тайна е казал "че сега единствената ни надежда е ние да направим насрещно настъпление в Одрин, който, казват, е останал съвсем без войски".

Има някакви слухове, че някой е нападнал някого и в Азия - в далечна Персия било имало също война, но може би ще научим за нея в следващия брой.

Галантно

В ефектна декларация френският външен министър обяви война на Германия. "Ние имаме мисия", каза той и продължи: "освобождението на нашите братя в изгубените провинции ни зове. Франция няма да прибере меча в ножницата, докато не постигнем целите си.". След което той добави, че Франция, галантна както винаги, създава специален фонд за вдовиците от Елзас, "не можем да изоставим дамите в идващата беда".


Делово

Английският външен министър също имаше изявление, кратко и семпло, относно ситуацията с Дания, Холандия и Норвегия: "Великобритания декларира, че тези страни могат да разчитат на всякаква помощ, включително военна, срещу Германия и Швеция. Флотът на Великобритания ще се опита да отблъсне десанта срещу Копенхаген във взаимодействие с датският флот.". Попитан за ситуацията с Португалия и на Балканите, английският министър каза: "без коментар", след което помисли и добави:

"ситуацията там ще бъде своевременно разгледана, сигурни сме, че Великобритания ще влезе в положението на всички засегнати страни, ще помогне на угнетените и ще търси решение на конфликта.".


Уверено

Австро-Унгарският престолонаследник Франц-Фердинант също намери време за разговор с нашия кореспондент. Той каза, че всичко това вълнение около Сърбия е всъщност сценична треска заради тържествата около връщането в Империята на тези земи, а армията там е предназначена за голям военен парад в Белград. Негово Височество беше спокоен и уверен в силите си.

Очевидно обаче този парад, съдейки по развоя на "подготовката", главната част от парада - любимите на ерцхерцога конни части няма да могат да присъстват.

Здрав разум

Успяхме да стигнем за разговор и с представител на германския Кайзер. С нас говори лично господин райхсканцлера Бетман-Холвег, който ни посрещна облечен във военна униформа. Попитам за ситуацията с отношенията им с Франция, той коментира, че изхождайки от позицията на здравия разум, очевидно французите са прекалили с пиенето на абсент (което било по този случай вече забранено във Франция), а сега вероятно искат да опитат немското мозелско вино, или бирата, но че позициите на френския президент относно Холандия и Дания са продукт на логика, базирана на латинския интелект, в който се обучават те и който далеч не е съвършен като германския такъв. И че ако здравият разум на французите бе се сформирал в традициите на Кант и Хегел, то те със сигурност щяха да видят смисъла на немските действия и да не нервничат толкова по такива дребни въпроси, които даже не би трябвало да ги интересуват въобще.


Загриженост

Шведският външен министър потърси нашият кореспондент, за да може света да научи за загрижеността на Швеция за световния мир и сигурност. Неговата страна е освен това притеснена относно влиянието на целия тоя шум и гърмеж, "организиран от тези англичани - тези хора просто нямат добър вкус и не знаят, че тържествата през уик-ендите трябва да се провеждат в английската провинция, където тия прекалено шумни фойерверки няма да смутят почтените хора, а не да хвърлят фишеци в задния ни двор - Балтика". Освен това министърът беше загрижен за риболова "Тия всичките кораби и нечовешки шум със сигурност ще затруднят нашия и немския риболов в тези води."


Редакционни коментари

В редакцията пристигна още едно мнение, от последователите на видния учен и философ - Томас Малтус. Според тях, истинската причина за войната е, че популацията в европейските страни се увеличава с все по-високи темпове. Демографският натиск, според тях, прави големите войни с много жертви неизбежни.

Уви, в редакцията почти не остана време за другите статии, затова и само този коментар остана във вестника.